Funktionslust

SOUNDOFMUSIC. NU

Av: Johan Redin

De relativt nyanlända veteranerna Vrakets position har släppt sitt tredje dokument i en serie som mer och mer liknar en enda pågående jamsession. Funktionslust är därmed en mycket passande titel. Nu finns det säkert många som i kobrans hastighet ryggar tillbaka inför ordet ”jam”. Skulle jag dessutom lägga till ”seniora rockhjältar med smak för Yeats och Nietzsche” eller (gudbevars) ordet ”garage”, så har vi vid det här laget tappat de flesta läsare. Men då vet man inte vad man går miste om. Det här är riktigt bra.

Nyligen såg jag Jim Jarmusch nya film Only Lovers Left Alive där huvudpersonen, en svårmodig musiker (och tillika vampyr), gjorde allt för att inte bli upptäckt, berömd eller omhuldad av fans. Protagonisten i filmen är 600 år gammal, men Jarmusch hade lika gärna kunnat vända sig till den betydligt yngre duon som består av Göran Green och Tommy Lindholm. Deras låtar är helst inte under 60 minuter, musiken finns inte på youtube, skivorna är helt otänkbara på Spotify, låtarna för långa för senila medier som Facebook, det är för nördigt för dagspressen och för bra för radion. Så de som ryggar tillbaka för att kodorden inte stämmer med hipsterlivet bör definitivt ta sig ner över mot skåneland och stanna till litet här och var och fråga lokalbefolkningen efter Galleri 21 eller om de har hört talas om två ädla herrar som spelar motordriven musik till poesi.

Denna skiva är en så kallad ”Live in Misterhult”, vilket ger signaler om att de spelat i Småland någon gång i slutet av augusti förra året. Stilen avviker inte nämnvärt från de två övriga skivorna Spår och Vrakgods. Långa stycken: ”Entertainment” på drygt 44 min, och ”Fritid” klockar in på en sekund under 16 minuter. Molande, starkt, framåtdrivet, tungt; ibland ruskigt nära det osannlika mötet mellan tidiga Budgie och Faust. Musiken tar alltså vid omedelbart där den förra slutade, och invändningarna är tämligen exakt de samma: ljudet dokumentärt och grumligt, sången mumlande och smått ad hoc. Så, finns det några funktionsbrister? Nej!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *