Industripunk i Hässleholms kommun

Leif Carlsson

Tidningen Kulturen

Funktionslust
Vrakgods 003
Duon Vrakets position sköljer över dig från första stund. Hänsynslös mot ditt tillbakalutade välbefinnande pockar de på uppmärksamhet och lyckas snabbt få lyssnaren att ta ställning. Vill du höra detta och riskera att dina värderingar sätts i fråga och sinnesfriden kanske ruckas? Eller, ska allt fortsätta att vara som förut? Är det det sistnämnda som gäller, så stäng av!

Det finns beröringspunkter med både avskalad rock och nutida musik som vill spränga lyssnarnas försvarsvallar, med både band som Träd gräs och stenar och Dror Feiler och The too much too soon orchestra. Den hypnotiska upprepningen, det minimalistiska ostoppbara gunget. Fast Vraket går igång direkt till skillnad från TGS som alltid gav sig själva och publiken en startsträcka. Noise slammer planhyvlar eller analoga syntar pressar öronen mot en smärtgräns och ger hjärnan vad den tål, tar sig in i skrymslena. Du kommer inte undan så lätt, men attityden är opretentiös. Musiken rör sig hela tiden över en ganska mörk yta. Med starkt framåtlutande puls, är den rastlöst böljande, inte direkt ombytlig, men föränderlig. Mycket händer i ljudmassan.

Funktionslust är inspelad live i Misterhult i norra Skåne den 24 augusti i år 2013. En timmes musik uppdelad på två stycken cirka fyrtiofem respektive femton minuter. I den första förekommer texter ur Friedrich Nietzsches Song of a Goatherder från Idyller från Messina 1882, inte idyll direkt men vemodig romantik. Vill man noga höra texten behövs boken, eller kolla här: http://www.thenietzschechannel.com/works-pub/ifm/ifm.htm#3.

Detta är Vrakets positions tredje cd sedan 2011, och markerar bandets 30-årsjuileum. Ursprunget hittar man i punkbandet Kabbala Kitch från Lund bildat 1978, där både Göran Green och Tommy Lindholm ingick. Från 1982 spelade de som duo, mellan 1988 och 2004 knappt alls, nu har lusten och tillfällena kommit åter.

Leif Carlsson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *